VISITA FORMATIVA DEL COGTIB A POLLENÇA

 

El divendres 30 de novembre un grup de guies del COGTIB varen participar a una visita formativa al centre històric de Pollença dirigida per Pere Sales, historiador local i Martí Vilanova, membre del col·legi de guies que ja gaudeix de la seva jubilació.

En Martí va explicar, després de donar la benvinguda als companys, que una visita d’aquest tipus serveix per unificar criteris i corregir possibles informacions errònies i que per això va demanar a l’historiador Pere Salas que fós ell qui fes les explicacions.

 

La visita va començar al Convent de Sant Domingo. En Pere Salas va explicar que és un bon lloc per començar una visita perquè està als límits de la Pollença històrica amb el convent fundat pels dominics al segle XVI i les restes de la Casa Desbrull, d’ època medieval.

                                                                               

.

Després de la presentació el grup va visitar el Museu de Pollença. Al Museu hi ha vàries exposicions que van des de la sala de la prehistòria fins a la col·lecció d’art contemporani. La visita va aprofundir sobretot a la sala dels “antecedents”, dedicada a l’anomenada escola pollencina que va exportar el paisatge pollencí per Europa i Amèrica, a la sala de prehistòria, amb els famosos bous de la punta, dels quals n’hi ha una rèplica moderna exposada, la sala d’art gòtic i el famós Mandala Kalachakra: La roda del temps.

                  

                                   

Finalment el grup va sortir al claustre, on es celebra cada estiu el Festival de Música de Pollença i molts d’altres esdeveniments culturals al llarg de l’any. El assistents varen rebre una bossa amb informació variada del municipi.

 

                              

 

La següent visita va ser a la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels. L’esglèsia actual està orientada al revés de l’antiga i allà on abans hi havia el fossar, ara hi ha la plaça. L’enrajolat està decorat entre d’altres motius amb l’emblema de Pollença: el Gall. Però la curiositat rau en que la tradició diu que aquest gall el va dissenyar N’ Antoni Gaudí.

 

                                                                    

El grup va passar per la Plaça Vella, on es col·loca el pi cada 17 de gener, i va entrar a Can Llobera, on actualment hi ha la biblioteca municipal, encara que es pot visitar el casal.

 

                                       

 

El passeig va continuar per la part més antiga del poble, pel carrer més estret de tots i es va dirigir cap a l’Ajuntament, situat a l’edifici que va ser convent dels jesuïtes, Montision. A la Sala de Plens vàrem veure la galeria de fills il·lustres de Pollença. Entre ells destaca Clara Hammerl, una dona de paraula. Aquest és el títol d’un llibre escrit per l’historiador Pere Salas, que ens serveix per aprofundir en la vida d’aquesta dona culta, altruïsta i sobretot molt avançada al seu temps.

 

A l’Ajuntament el Batle, Miquel Àngel March va saludar al grup i va comentar la importància del guia turístic com a filtre en la imatge que s’en duen els visitants.

El Col·legi va voler agraïr la visita guiada a Pere Salas amb una botella de vi amb el logo del COGTIB.

 

A la foto de portada es veu el grup de guies a l’escala del Calvari, que aquest cop no varem pujar per falta de temps. Ja que els guies demanen molt!

Sí que aprofitàrem per arribar fins a la Plaça de l’Almoina a veure la font del gall. I també fins a l’oratori de Sant Jordi.

 

                       

 

Després d’una visita tan completa, una part del grup va quedar a dinar al Club Pollença, envoltats d’art i dels companys. Allà es va fer també un present a Martí Vilanova per agraïr-li l’organització de la visita.

 

Vos podríem contar moltes coses més que vàrem aprendre i mostrar-vos moltes fotos més que férem, però millor que hi aneu personalment i si és acompanyats d’un guia del COGTIB molt millor.

Donam les gràcies als guies han col·laborat amb fotografies per a il·lustrar la notícia.

El COGTIB vol agraïr la visita guiada a Pere Sales i a Martí Vilanova i també la seva rebuda al Batle Miquel Àngel March.

Comments are closed.