CONEIXES L´ILLA DE LA CALMA?

“L´illa de la calma” és un document imprescindible per conèixer Mallorca i als mallorquins.
“L´illa de la calma” és la millor obra de viatges que escrigué Santiago Rusiñol i està amarada de la fina ironia de la qual n´era un mestre.
El caràcter peculiar dels illens de principis de segle és captat amb gràcia i perspicàcia com també no pot amagar l´admiració pel paisatge de Mallorca, que arribà a assolir Rusiñol.
(texte extret de l´edició de l´Impremta Politècnica – de 2002)

bust-santiago-rusinol

Santiago Rusiñol va viure a Valldemossa, allotjat a l´hostal Can Marió. Aquesta és l´entrada actual de l´hostal.

entrada-can-mario

“La cambra en què un dorm, a l´hostal, és petita i neta i sota teulat. Hi ha els sants que hi ha d´haver, per les parets corresponents; aquell rentamans tan escàs, que un se les ha de rentar d´una a una, perquè totes dues no hi caben…”

finestro-vell-valldemossa

“La finestra és xica, però la claror és tan claror, en aquesta illa, que amb una escletxa ja en té prou per enviar a dintre la cambra una d´aqueixes llançades tan violentes de llum, que són el goig del local i la carretera de les mosques, i com que no hi pot haver finestró que no en tingui alguna, d´escletxa, la claror us entra al vostre llit, i les mosques no volen esser menys, i, per no tenir controvèrsia, el millor que es pot fer és llevar-se”.

“Sortim a fora, i el poblet és com una cançó de matinada. Quin goig, per als ulls! Que bé s´hi respira! Tirant per la dreta, o per
l´esquerra, els carrers són petits, són estrets, i pugen i baixen al seu pler, amb aquesta santa llibertat que tenen els carrers dels poblets que Déu els conservi i els lliuri d´urbanització i simetria.”

carrero-valldemossacanto-valldemossa

carreret-valldemossa

Just canviant de carrer, trobam aquesta calma i també aquesta bellesa de la qual parla Santiago Rusiñol. No la voleu cercar tot sols, contractau un guia del COGTIB que vos acompanyarà i contarà un munt d´anècdotes d´artistes i altres visitants il.lustres de la contrada.

Comments are closed.