Aquest llibre és un vocabulari il.lustrat de la vinya i el vi. Fou presentat la setmana passada a Ca s´Apotecari de Santa Maria pel seu autor, Pere Calafat, acompanyat de l´artista Joana Cabot, autora de les il.lustracions.

 

Vinyòvol és el pagès que té cura del vinyet i també és el títol que aplega aquest recull de mots vinaters i vinyaters. 

Les paraules d´aquest llibre són testimoni de la mil.lenària cultura pagesa i del seu riquíssim vocabulari, que s´està perdent per manca d´interès, pels canvis en el modus operandi i pels avanços tecnològics que capgiren els costums.

Els guies som  “fills de les paraules”: ens intriguen, ens diverteixen, jugam amb elles, en definitiva: són la nostra eina de treball! Per això estic segura que aquest llibre ens serà d´una gran ajuda per ampliar coneixements i aprofundir en el món del vi.

A més, Pere Calafat ens parla de costums ben arrelats a la zona de Santa Maria.
“De cavar vinya
en sap qualsevol
però podar-la
no en sap qui vol”
Les il.lustracions del llibre són obra de l´artista santamariera Joana Cabot i es poden veure a Ca s´Apotecari, Plaça de la Vila, a Santa Maria. Estan fetes amb molt de detall.
La fil.loxera, vista així,  fins i tot pot semblar simpàtica.
Un article d´En Mateu Morro, “El vi com a cultura”, completa aquest aplec de cultura popular. Una joia per a qualsevol amant de la terra mallorquina i les seves vinyes, tot junt concebut a Santa Maria.

Comments are closed.